Як миколаївським батькам заспокоїти дитину під час війни: поради миколаївських психологів

Дитяча психіка дуже чутлива. Вона здатна вловлювати будь-які зміни у настрої та поведінці батьків. Тому не можна приховувати нічого від дітей. Але постає питання, як правильно пояснити дітям про те, що відбувається. Адже це потрібно зробити максимально акуратно, щоб не завдати дитині додаткову травму.

На жаль, Миколаїв став прифронтовом містом, яке щодня обстрілюють окупанти. За весь час військового конфлікту з росією, на Миколаїв та область було випущено близько семисот ракет. Майже щодня у місті чути вибухи. Не дивлячись на це в місті продовжує проживати близько трьохсот тисяч жителів, у тому числі діти різного віку – від немовлят до підлітків. Далі на mykolayivchanka.com.ua.

Як заспокоїти дитину під час війни

Ганна Деркач, миколаївський психолог, працівник “Клубу неслухняних дітей” на своїй сторінці у Фейсбуці, розмістила інструкцію як заспокоїти дитину у військовий час, під час повітряної тривоги, під час обстрілів.

Перше, що виділяє психолог, це спокійна поведінка батьків. Ви оплот надійності для ваших дітей. Під час переходу в укриття, переїзду до іншого місця, дитині потрібно пояснювати кожен крок. Донести, що все, що ви зараз робите це для їх та вашої безпеки, і їм потрібно бути максимально слухняними в цей час.

Під час дороги чи у самому укритті спробуйте відволікати дитину гумором, іграшками, малюнками. Почитайте з дитиною вголос. Поговоріть про якісь побутові речі, про щось звичайне. Це дозволити дитині хоча б подумки повернуться в безпечне суспільство.

Анна Деркач, рекомендує практикувати спеціальну дихальну практику: вдих – затримка – дихання – видих – затримка – дихання. Така техніка допоможе дитині, і вам за одне, впорається зі стресом, викликаним вимушеним переїздом або військовими діями.

І головне, не нехтувати обіймами. Ще не одна дитина не померла від обіймів матері. Через обійми дитина відчуває, що її мама поряд. Так йому буде спокійніше. Діти сприймають цей світ насамперед через тактильність. До певного віку вони ще не можуть розуміти слів підтримки, але вони розуміють це через обійми.

Як дитині правильно розповісти про надзвичайну ситуацію

Перше, що повинні зробити батьки під час вибухів, – це тілесний контакт. Потрібно обійняти дитину, взяти її за руку. Дати йому фізично відчути вашу присутність та підтримку.

Не дивлячись на те, що дитина бачить навколишній світ і те, що відбувається навколо, у своєму особливому світлі, їй варто все пояснювати як є. Не брехати. Не заперечувати проти його відчуттів та почуттів. “Так, тобі страшно. І мені страшно. Але ми разом. Ми тебе захистимо, тобі з нами буде безпечно. Ми дорослі і ми підготували все необхідне, щоб убезпечити тебе”.

Дитина повинна не тільки духовно відчувати вас, а й своїм розумом розуміти, що ви про неї подбаєте, що у вас усе під контролем.

Для того, щоб мінімізувати стрес дитини та її примхи, потрібно пояснювати все, що відбувається. “Вибухи небезпечні. Для того щоб убезпечити себе ми підемо в безпечне укриття. Відійдемо від вікон та дверей, закриємо вушка”. Дитина має знати, як треба чинити в таких ситуаціях.

Запорука стабільної психіки дитини – це спокійні батьки. Безперечно війна це стрес для всіх. І для дорослих можливо ще більший тому, що ми всі розуміємо, і усвідомлюємо всі можливі наслідки. Тому, в першу чергу батькам треба впоратися зі своїми емоціями та страхами. Потрібно мислити холоднокровно. У куртку дитини або її рюкзак, потрібно вкласти листочок з вашим номером та номерами родичів, ім’я прізвище дитини, дата його народження, група крові та перелік життєво необхідних йому препаратів (якщо такі є). Це необхідно на випадок, якщо дитина загубиться або з вами щось трапиться.

Щоб заспокоїтись у стесовій ситуації батькам варто пам’ятати про дихальні практики. Зупиниться на кілька хвилин і спокійно, глибоко подихати. Це допоможе зняти панічну атаку та почати мислити спокійно.

Методи заспокоєння дитини

Анна Деркач також розмістила на своїй сторінці цікаву техніку боротьби зі стресом. Техніка називається “мультяшний персонаж”. Більше вона підійде дітям, але й для батьків може бути корисно. Суть техніки полягає в тому, що під час стресу наш внутрішній голос починає говорити тривожні думки, нагнітати обстановку. Для того, щоб вгамувати цей внутрішній голос, його необхідно подумки замінити на голос якогось мультяшного персонажа. Якщо максимально детально уявити голос мультяшки та замінити його на ваш тривожний голос, то ситуація зміниться. Це розрадити обстановку, і мінімізує весь страх і жах, який навіює внутрішній голос. Адже не можна серйозно сприймати і лякатися навіть найжахливіших слів, які вимовляються голосом Губки Боба, наприклад.

Ще один спосіб, як швидко заспокоїти дитину – диво-пігулка. Використовувати справжні таблетки не потрібно. Можна взяти аскорбінку, або желейного ведмедикаа, або драже, і розповісти дитині, що це чудо-пігулка від страху, або від сліз. Головне правило цього методу, те, що “таблетка” має бути одна. І якщо дитина відмовляється, пропонувати її ще раз не потрібно.

Посттравматичний розлад у дітей

Посттравматичний розлад довго вважали за діагноз військових, які пережили війни. Але насправді це зовсім так. ПТСР може з’явитися й у людей, які далекі від воєнних конфліктів. Цей розлад це реакція на будь-яку стресову подію. Це може бути аварія, напад, викрадення, сімейний конфлікт тощо.

На жаль, діти також схильні до ПТСР. Діти, які знаходяться в прифронтових територіях, таких як Миколаїв, схильні до розвитку посттравматичного розладу. Вберегти їх від ПТСР можна. Насамперед це спокій батьків. Якщо у вас не виходить відвезти дитину в безпечне місце, значить їй потрібно тут створити безпечне місце проживання. І вона починається з вас і роз’яснення дитині всього, що відбувається.

ПТСР у дітей проявляється у вигляді поганого сну, нічних кошмарів, енурезу, замкнутості дитини. Також батькам необхідно придивитися до ігор дитини та її малюнків. Якщо дитина постійно малює військовий конфлікт, грає у війну, вибухи, його іграшки починають ховатися в укриття, це може говорити про наявність у дитини посттравматичного розладу. У такому випадку варто звернутися до дитячого психолога. У Миколаєві є така нагода. Можна звернутися до приватного психолога або до Миколаївського Соціального центру для сім’ї, дітей та молоді за адресою Спаська, 43, де можна отримати безкоштовну психологічну допомогу.

.,.,.,.